Prostaatkanker

Discussie in 'Kanker' gestart door ArtsJeroen, 17 mei 2016.

 1. ArtsJeroen

  ArtsJeroen New Member

  Veel mannen worden vroeg of laat geconfronteerd met prostaatklachten. Dat kan variëren van moeite hebben met het urineren tot serieuzere klachten zoals impotentie of erectieproblemen. Aanhoudende pijnklachten dienen echter wel onderzocht te worden om ernstige situaties zoals bijvoorbeeld prostaatkanker uit te sluiten of in een vroeg stadium op te sporen.

  Wat is prostaatkanker?

  Prostaatkanker ontstaat doordat cellen in de prostaat zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. De prostaat is een klier van het mannelijk voortplantingsstelsel, die onder de blaas en vóór het rectum ligt (het rectum – ook wel endeldarm genoemd – is het laatste deel van de dikke darm, dat eindigt in de anus). De prostaat is bij jonge mannen ongeveer zo groot als een walnoot en ze omgeeft een deel van de urinebuis.

  Prostaatkanker is een ziekte waarbij zich kwaadaardige cellen vormen in het weefsel van de prostaat. Een kwaadaardige prostaattumor groeit over het algemeen erg traag en veroorzaakt in een vroeg stadium meestal nauwelijks klachten. Prostaatkankercellen kunnen zich verspreiden via het lymfestelsel of via het bloed en zo uitzaaiingen vormen, bijvoorbeeld in de lymfeklieren en het bot.

  Bij oudere mannen kan de prostaat ook goedaardig vergroot zijn en al dan niet klachten geven. Deze goedaardige vergroting van de prostaat (benigne prostaathyperplasie) is geen prostaatkanker.

  Mogelijke symptomen die kunnen wijzen op prostaatkanker

  Een kwaadaardige prostaattumor groeit in de meeste gevallen langzaam. Net zoals veel kankervormen geeft prostaatkanker in het begin meestal geen tot weinig klachten. Soms wordt prostaatkanker pas opgemerkt doordat men vanwege uitzaaiingen klachten heeft op andere plaatsen in het lichaam. Er kunnen bijvoorbeeld klachten optreden door uitzaaiingen in de wervels.

  Plasklachten

  Bij sommige mannen wordt prostaatkanker ontdekt als zij met plasklachten bij hun huisarts komen. Bijvoorbeeld:

  • vaker moeten plassen, zowel overdag als ’s nachts
  • moeite met plassen
  • pijn en een branderig gevoel bij het plassen
  • nadruppelen en/of een zwakke straal
  • troebele of bloederige urine

  Deze symptomen komen bij mannen op oudere leeftijd regelmatig voor. Meestal zijn ze het gevolg van een goedaardige vergroting van de prostaat, of van bijvoorbeeld een urineweginfectie. In beide gevallen is het altijd raadzaam om advies van de huisarts in te winnen om onschuldige oorzaken uit te kunnen sluiten of juist aan te kunnen tonen. Plasklachten zijn voor uw huisarts vaak wel een aanleiding om u te onderzoeken. Alleen door goed en gedegen onderzoek is het mogelijk om prostaatkanker uit te sluiten als oorzaak van de klachten. Bij troebele of bloederige urine is het verstandig om binnen een week naar uw huisarts te gaan.

  Mogelijke oorzaken van prostaatkanker

  Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van prostaatkanker is het niet altijd duidelijk wat de exacte oorzaak is. De laatste jaren is er echter meer en meer duidelijk geworden en zijn er verschillende factoren aan te wijzen als oorzaak voor prostaatkanker.

  • De leeftijd op zich is reeds een belangrijke oorzaak voor prostaatkanker. Met de toenemende vergrijzing van de bevolking is dit een belangrijk gegeven. Goede preventie is dan ook nodig om een enorme toename van het aantal gevallen van prostaatkanker te voorkomen.
  • Erfelijkheid speelt ook een rol bij het achterhalen van de oorzaak van prostaatkanker. Als de ziekte relatief vaak voorkomt in de mannelijke lijn heeft men een groter risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. Opsporing met een bloedtest (PSA) vanaf 45 jaar wordt in dat geval aangeraden. Let op: niet elke ziektekostenverzekering zal een dergelijk onderzoek vergoeden. Vraag hier dus uitdrukkelijk naar.
  • Etnische afkomst: mannen van Afrikaanse oorsprong hebben een hoger risico op prostaatkanker. In Noord-Amerika waar heel veel Afro-Amerikanen wonen komt prostaatkanker dan ook nog meer voor dan in West-Europa. In Afrika is de gemiddelde levensverwachting niet zo hoog en daarom komt prostaatkanker in Afrika wellicht minder vaak voor. Oorzaak? De mannen in Afrika worden als het ware niet oud genoeg om prostaatkanker te krijgen.
  • Inname met de voeding van hoge hoeveelheden rood vlees en veel verzadigde vetten is een oorzaak van het ontwikkelen van prostaatkanker. Deze voedingsbestanddelen dienen in beperkte mate te worden genuttigd. Dit is echter moeilijk te rijmen met de Westerse levensstijl. We zien eten niet louter als voedsel opnemen. Bij een feest hoort ook goed eten. Een barbecue is dus wel fijn maar eigenlijk niet altijd zo gezond.
  • Borstkanker: In bepaalde families bestaat er een hoger risico op borstkanker door aanwezigheid van een bepaald gen (BRCA-1 of BRCA-2). Indien dit gen overgedragen wordt hebben de mannen van deze familie een hoger risico op prostaatkanker.


  De rol van de huisarts

  Prostaatkanker kan niet zomaar worden vastgesteld in een onderzoek bij de huisarts. Veelal hebben mannen met prostaatkanker geen klachten, en als er klachten zijn, dan zijn die moeilijk te onderscheiden van de klachten van goedaardige prostaatvergroting. Vaak wordt prostaatkanker ‘per toeval’ vastgesteld als er onderzoek wordt gedaan naar andere klachten die gerelateerd zijn aan prostaatvergroting.

  Alleen in specifieke gevallen kan een huisarts aanleiding zien om een bloedonderzoek te doen naar het prostaat specifiek antigeen (PSA), bijvoorbeeld bij een voorkomen van prostaatkanker in de directe familie. PSA kan een indicatie zijn van prostaatkanker, maar het is geen heldere indicatie. Bij een afwijkende PSA waarde kan de huisarts er voor kiezen de patiënt te verwijzen naar een specialist voor nader onderzoek.

  Behandeling van prostaatkanker

  Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij prostaatkanker. Vaak worden die in combinatie met elkaar gegeven. Welke behandeling u krijgt hangt af van het stadium van de ziekte en van uw conditie. Prostaatkanker is niet altijd helemaal te genezen. Er bestaan grofweg twee soorten van behandelingen. Een behandeling die gericht is op genezing en een behandeling die erop gericht is om de klachten te verminderen en de ziekte af te remmen.

  In het geval van uitzaaiingen is genezing meestal niet meer mogelijk. Dan wordt er een behandeling ter klachtenvermindering/klachtenverlichting ingezet. Zijn er geen uitzaaiingen, dan zijn er andere mogelijke behandelingen die genezend zijn.
   

Deel Deze Pagina